Loype

První pomoc psa

Lékárnička je přesně taková věc, kterou si pořizujeme proto, abychom jí nemuseli použít. Takže se pojďme podívat na situace, které mohou nastat a jak se na ně připravit.

Někdy je nutné po našem prvotním ošetření navštívit veterináře, aby situaci dořešil a případně nasadil další léčbu, kterou my sami nezvládneme. Můžeme se s veterinářem poradit, zda jsme prvotní ošetření zvládli dobře, případně jak jinak postupovat. Věřte, veterináři ocení starostlivé páníčky, proto i jim to ušetří práci a řešení špatných následků.

Tak jdeme na to!

Poranění paciček

Tlapky si pes poraní raz dva. Buďto si natrhne polštářek a nebo dojde ke zlomení, naštípnutí nebo rozštípnutí drápku. Někdy pes začne kulhat a někdy si toho všimneme jen čirou náhodou. Podle rozsahu poranění je nejsnazší ránu pořádně zkontrolovat a vydezinfikovat. Při poranění tlapek je dobré psovi nasadit botičku (na doma doporučujeme Zimní botičky a na ven pak odolnější Protector Bootie), aby se do rány nedostaly nečistoty. U tlapek je dobré, že se rychle hojí, pokud si to pes nelíže. Takže hlídat! 

Zlomený, nalomený nebo ulomený drápek – musím na veterinu?

Tady samozřejmě záleží na poškození. Ve většině běžných případech, kdy je drápek jen nalomí a neteče krev, není potřeba veterinu navšívit (samozřejmě podle situace!). Drápek stačí co nejvíce zastřihnout, aby neměl tendenci se více lámat a čekat.

Takováhle boule a zanícený drápek už si vyžadovaly antibiotika a prohlídku veterinářem.

TIP: ostatní drápky na pacce nestříhejte a nechte je klidně delší, váha psa se pak bude opírat o delší drápky a nemocný zastřižený nebude tolik namáhán

Pokud psa drápek výrazně nebolí a není kolem tlapka nateklá, můžeme být v klidu. Jakmile ale tlapka začne hřát, udělá se tam boule nebo poteče krev návštěva veteriny je nutná. Kolikrát se totiž může jednat o ošklivé poranění, které na první pohled nevidíme. V lepším případě dostane chlupáč antibiotika, v tom hroším se může strhávat celý dráp. Takže to nezanedbat!

Odřené polštářky, povrchově nebo i do krve

Občas se stane, že neodhadneme povrch našeho vejletu a chlupáč si “ošoupe” polštářky. Stává se to hlavně pokud zvolíme moc kamínkatý terén. Většinou se nejedná o nic vážného a návštěvu veterináře chlupáč nevyžaduje – pokud neteče krev! Chlupáč může další dny opatrně našlapovat a snažit se chodit o měkkém povrchu, pomoci nám může mast na tlapky a nasadit Protector Bootie (ty jsou dostatečně odolné).

Vejletová klasika – “ošoupané” polštářky. Pár dnů klidového režimu s Protector Bootie to vyřeší.

V létě se může stát, že se chlupáč popálí o horký asfalt, doporučujeme už preventivně dát odolné botičky Protector Bootie.

Zranění – odřninky, zapíchnuté klacky nebo osiny

Není to bohužel nic neobvyklého, že jdete ven a vrátíte se s poraněným chlupáčem. Napíchnutý klacek na hrudníku nebo zapíchnutý drát do břicha. Nejsou to vymyšlené případy, ale skutečné zážitky. Pokud máte akčnějšího chlupáče, je to raz dva.

Odřeniny, strupy a další drobnosti

Tohle není nijak výjimečné, sem tam se chlupáč prostě odře, stejně jako my lidi. Kdykoliv najdeme na chlupáčovi nějaký stroupek nebo odřeninku, pečlivě se podíváme, jakého může být původu. Ideální je (u dlouhosrstých plemen) chlupy okolo vystříhat nebo oholit holícím strojkem, aby se nám rána lépe čistila. U odřeninek většinou stačí pravidelná dezinfekce – my máme nejradši dezinfkci ve spreji, dobře se aplikuje, a mazání léčivou mastičkou, třeba Hemagel. Kdyby se rána delší dobu nehojila, doporučujeme zvážit návštěvu veterináře.

3 tipy, jak na rány:

  • Pokud rána hodně krvácí, zastavíme krvácení sterilním čtvercem, případně hodně utáhneme elastickým obinadlem. A co nejrychleji jedeme na veterinu.
  • Když rána nekrvácí, ale je na šití, tak jí zkusíme očistit, vypláchnout desinfekcí a co nejrychleji jedeme na veterinu. 
  • Jedná se o drobnou ranku, tak ji vyčistíme, zkontrolujeme chlupy v okolí, jestli nelezou do rány a případně je ostříháme. A sledujeme. Hlavně nenecháme chlupáče, aby si ránu lízal.

Zapíchnuté klacky – na těle i v tlamě

Psům klacky nehážeme, právě z toho důvodu, aby si je někam nezapíchly. Klacky mají ostré konce a známe několik psů, kteří si klackem propíchli krk, měkké patro nebo “jen” tlamu. Místo toho koukněte třeba na imitaci klacku od West Paw. Ale zpět k poranění.

Klacek nezůstal zapíchnutý, což je lepší varianta, ale dáseň pěkně poškodil. Bez antibiotik a pravidelných proplachů jsme se neobešli.

Jako prevenci doporučujeme Protector vest. To je reflexní vestička, která má ale navíc ochranu hrudníku kevlarem. Takže odolá klackům místě v hrudníku, kde je poranění nejčastější.

Když už se něco takového stane, návštěvě veteriny se prostě nevyhete. Rány od klacků bývají většinou dost hluboké a mazání mastičkou nám nepomůže. Většinou veterinář nasadí antibiotika, aby se rána úplně nezanítila. Pro tyhle případy doporučujeme do lékárničky dobalit i tenkou injekční stříkačku, tou se totiž tyhle rány nejlépe proplachují. Ale k vybavení lékárničky se ještě dostaneme.

Chlupáč sice Protector Vest měl, ale při válení se nabodl na klacek na zemi. Nešťastná souhra náhod. Antibiotika a tenká injekční stříkačka byly náš každodenní pomocník.

Osiny, strašák nejen léta

Tohle je na článek samo o sobě. Osiny dokážou být opravdu odstrašující případ mnoha pejskařů. Návštěva veteriny je vždy až nezbytná, někdy se chlupáč nevyhne ani operaci, protože osiny rádi cestují po celém těle.

Typický první příznak osiny. Pes byl nervní, veterina byla nutnost.

Můj pes byl napaden jiným psem

Napadení psa jiným psem je velmi nepříjemná záležitost. Mimo šrámu na psí duši to zanechává nepříjemné rány, které rády hnisají. Rány je potřeba pečlivě prohlédnout, zjistit jejich hloubku a pořádně vyčistit. Proto raději vyrazte na veterinu. Cestou na veterinu je potřeba zastavit krvácení a zakrýt větší rány, aby se do nich nedostaly nečistoty.

Na první pohled malá ranka, ale díky špatnému umístění u oka a hnisající kapse uvnitř, pes dostal antibiotika.

Jedeme na veterinu

Nepřálo nám štěstí a s chlupáčem rychle vyrážíme na veterinu. Abyste situaci urychlili, předem tam zavolejte. Popište, co přesně se stalo. Během cesty se na vás mohou připravit. Třeba nachystat sál. Může to být právě ten čas, který je potřeba pro dobrý výsledek celé nechtěné situace.

Má váš pes s ošetřením problém? Nestyďte se na to personál veteriny upozornit. Jednak budou vědět, co je čeká, ale také vám mohou pomoci. Čím více informací předáte, tím je celá situace snazší pro obě strany.

Na téma manipulace se psem máme skvělý podcast č. 50 s Radkou Spudilovou.

Co nikdy bez rad veterináře nedělat?

  • Nikdy psovi nepodávejte lidské léky – žádný ibalgin a další!
  • Obecně psovi bez předchozí rady veterináře nedávejte žádné léky na bolest. Ty co doma máte od minule se úplně nemusí hodit a tenhle konkrétní typ bolesti.

Zajímá vás více o první pomoci? Poslechněte si podcast č. 30 s MVDr. Domčou Barešovou.

Co najdete v plně vybavené Løype lékárničce Nomad?

Naše lékárnička Løype Nomad je z praktického softshelového obalu s voděodolným zipem, takže jí nepřekvapí ani déšť na vejletě. Má dvě prostorné kapsy, které jsme naplnili tím nejdůležitějším, ale zároveň v ní nechali dostatek místa na doplnění dalších potřebných věcí.

A co je teda součástí lékárničky pro psy?

  • Desinfekce je základ. Ať už vyndáte klíště, nebo ošetřujete ránu, desinfekce je potřeba. Ta naše se vyrábí v Jizerkách. A taky je ve spreji, pro lepší manipulaci na vejletě. Tam totiž nechcete řešit žádné řešení a správný poměr s vodou.
  • Obvazový materiál je potřeba. Ať už to jsou sterilní čtverce, elastický obvaz nebo koban – takové to barevné samolepící obinadlo. Některé rány je nejjednodušší obvázat. Přiznáme se, že tato část není z Jizerek, ale od sousedů z Krkonoš.
  • Náplasti a nůžky. Pinzeta na klíšťata, rukavice, píšťalka a izotermická folie. Drobnosti, které mohou zachránit život. No, až na tu pinzetu, ale ta se fakt hodí.
  • Jednoduchý návod první pomoci sestavený s veterináři. Pro jistotu, protože když už se něco stane, ne vždy si vzpomeneme, jak postupovat. Takže se hodí mít to u sebe napsané.
  • Psí botičky. Ty s sebou nosíme všude. Vlastně bychom řekli, že psi se dělí na dvě skupiny. Jedna si s tlapkami nikdy nic neudělá. Ta druhá je pravý opak. Ale i když váš chlupáč s tlapkami problém nemá, je to super pomůcka třeba na ošoupané tlapky po výletě. 

Co doporučujeme doplnit do psí lékárničky (nejen) na výlety?

  • Peroxid vodíku – v případě potřeby s ním lze vyvolat zvracení psa, pokud něco snědl. Doporučujeme vždy konzultovat s veterinářem.
  • Injekční stříkačky všech velikostí, bez jehel! Ať už na podávání léků nebo na proplachování ran.
  • Smectu, Enterozoo, černé uhlí nebo Aptus Attapectin – něco proti průjmům, na každého chlupáče působí něco jiného, nejlepší je vyzkoušet, co sedne zrovna tomu vašemu.
  • Léky na alergickou reakci – tady je jediná výjimka a můžeme chlupáčovi podat lidské léky. Třeba Zodac, Zyrtec nebo Fenystil kapky. Konzultace s veterinářem je ale témeř nutná.

Přejeme hodně výletů bez nehod a ať lékárničku, ani naše rady nemusíte využít. I když doufáme, že vás poučí, kdyby náhodou.

 

Loype - Hub Jizerky
Løype | Hub Jizerky Smržovka

Na Planinách 1212,
Smržovka

Po - Pá:

So:

Ne a st. svátky:

8.00 - 16.00

zavřeno

zavřeno

Loype - Dog store & café
Løype | Dog store & café Praha

Budečská 14,
Praha 2

Po - Pá:

So:

Ne a st. svátky:

11.00 - 19.00

10.00 - 16.00

zavřeno

Vlastní výroba

Produkty značky Loype vyrábíme v Jizerkách, snažíme se maximálně využívat lokálních materiálů a spolupracujeme s místními firmami i živnostníky. V naší dílně je slyšet hukot moderních strojů, ale i ruch tradičního truhlářského náčiní. Nejen proto jsme získali ocenění Regionální produkt Jizerské hory, který mimo jiné zohledňuje i ohleduplnost výrobního procesu k životnímu prostředí.

Česká značka

Nejdřív jsme na to byli jen dva s našimi psy. Teď už nás je v Loype víc (a psů taky), ale stále pracujeme v malém kolektivu v zázemí rodinné firmy. Všechny naše produkty nejdřív sami odzkoušíme a vyladíme tak, aby přinášely radost dvojnožcům i čtyřnožcům. To stejné platí i pro zboží od našich partnerů ze zahraničí.

Výhodné doručení

Máme vlastní sklady a díky tomu i přehled o tom, že zboží skladem je opravdu skladem. Snažíme se objednávku expedovat hned, jakmile k nám dorazí, ale upřednostňujeme pečlivou kontrolu produktů před rychlostí odeslání. Pokud by přesto bylo něco v nepořádku nebo psovi zakoupené věci velikostně neseděly, neváhejte se na nás obrátit. Na naší podpoře se domluvíte s někým, kdo rozumí zboží i psům. Telefon vám zvedne člověk, ne robot. Nepadnoucí objednávku pak můžete jednoduše poslat zpět přes zpětnou zásilku.

Doprava zdarma nad 1 000 Kč

U objednávek nad 1 000 korun je doprava na nás, jinak ale držíme její cenu tak nízko, jak to jen jde. Případně se za námi zastavte a objednávku vyzvedněte osobně, a to pražském v Loype store na adrese Budečská 4, nebo v našem smržovském Loype hubu, který sídlí Na Planinách 1212.

..
..