Loype

K Baltu s chlupáčem: Rujána

Prázdniny sice v poločase, ale zbývá nám ještě spousta času vyrazit někam na dovolenou. Řada lidí nechává po dobu své dovolené svého chlupáče hlídat svými známými nebo profesionálními psími hotely, ovšem jsou i destinace, kam můžete celkem pohodlně vyrazit společně a užít si tak společný čas bez starostí o to, zda bez vás čtyřnožec nestrádá. 

Ať už máte raději výlety v kopcích, nebo se těšíte na přímořský slaný vzduch, s pořádnou dávkou trpělivosti (a prostředků) můžete se psem vycestovat téměř kamkoliv. V naší Loype smečce ale máme rádi nekomplikovaná a pohodlná řešení, která nestresují nás ani chlupáče. Proto jsme si pro vás připravili pár tipů pro nejsnazší a nejrychlejší cestu k moři, která však není jen o ležení na plážovém lehátku, ale i o výletech po okolních přírodních krásách. A kde takové místo najdeme? U našich sousedů, jejichž břehy omývá Baltské moře.

Rujána: u moře za 7 hodin

Největší německý ostrov, který býval před rokem 1989 jednou z mála možností, kam jsme mohli za mořem vyrazit. Dnes máme samozřejmě možnosti nesrovnatelně víc, ovšem když cestujeme se psem, snažíme se dobu, kterou trávíme v dopravním prostředku, stáhnout na naprosté minimum. Nejpohodlnější volbou je osobní auto, kde nejsme omezeni velikostí psa a máme ho pod kontrolou, zda nepotřebuje vyvenčit nebo se nepřehřívá. V závislosti na vašem výchozím bodu může být cesta samozřejmě delší, ale od nás z Jizerek jsme na Rujáně za 6-7 hodin čisté jízdy, a proto jsme si ji velmi oblíbili. 

Ve zkratce: co váš na Rujáně ocení?:

  • Relativně krátká cesta
  • Nebývá tam horko, příjemně pofukuje (někdy i víc)
  • Žádní toulaví psi
  • Výletní možnosti do okolních lesů
  • Řada dog-friendly pláží
  • Klidné prostředí

 

Dřívější normalizační hit zažívá obrození

Jakožto součást východního bloku byla sice už tehdy Rujána turistickým letoviskem, ovšem nezůstala socialistickým skanzenem. Naopak se v posledních letech stává často vyhledávaným místem pro cyklisty, bruslaře, milovníky vodních sportů nebo zkrátka cestovatele, kteří mají rádi klidnější destinace bez bujarého nočního života. Zachovala si však svůj přírodní ráz s typickými písečnými plážemi, křídovými skalami, bukovými lesy a mírným profilem. Jihovýchodní část ostrova byla dokonce v roce 1991 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Z hlediska ubytování budete mít jakožto pejskaři trochu omezenější nabídku, ale i tak se nabízí celá škála možností: od kempů až po luxusní hotely. 

Abychom vám tu neprodávali zajíce v pytli, rozhodli jsme se všechna vypsaná pozitiva Rujány ozkoušet na vlastní kůži, a tak tam naše kolegyně Zuzka vyrazila se svým borderákem Ajkem. I když bych jejich pobyt na ostrově kratší, nenechali nic náhodě a celou cestu si pečlivě naplánovali tak, aby byla pro všechny co nejkomfortnější. Vyráželi počátkem července, kdy v celé Evropě panovaly tropické teploty, a proto k tomu přizpůsobili i svůj program, který je tak poměrně nenáročný. O svůj itinerář se Zuzka ráda podělí i s vámi:

1. den: přípravy a cesta na Rujánu

Máme před sebou více hodinovou cestu autem a rozhodli jsme se, že si ráno hodně přivstaneme a vyrazíme takřka za svítání, abychom se vyhnuli největšímu teplu a případným kolonám. Proto už večer před odjezdem dávám Ajkovi do granulí dostatek vody a asi polovinu kapsičky Duck energy na dochucení, aby se před cestou zavodnil a zároveň jsme se ještě před odjezdem stihli pořádně vyvenčit. Vstáváme okolo 5. hodiny ranní, dobalujeme poslední věci a s Ajkem jdu ještě náš obvyklý, asi 20minutový okruh, aby měl dost času na všechno, co potřebuje vyprázdnit ještě před cestou. Partner mezitím nosí věci do auta a připraví svačinu pro nás všechny: psovi hlavně dost vody a nějaký ten pamlsek na přilepšenou, jinak během cesty nejí, protože mu celou krmnou dávku dáváme vždy až večer, když večeříme my. Pak už je čas nastupovat, takže naložím Ajka do cestovní klece, nastavuju navigaci a jedem. 

Zhruba na polovinu cesty máme naplánovanou delší zastávku. Váš chlupáč by to tedy možná zvládl na jeden zátah, ale my jsme radši zastavili asi po hodině a půl  na benzínce kvůli dotankování. Po cestě jsme viděli spoustu možností pro zastavení včetně travnatých ploch, kde se pes může vyvenčit. Naší plánovanou zastávkou v polovině jízdy byla prohlídka zámeckých zahrad v Postupimi, kam mají povolený vstup i čtyřnožci. Tady jsme strávili asi hodinu, abychom se všichni protáhli a provětrali. Potom jsme pokračovali v cestě dál, než jsme dorazili až do cíle: našeho dog-friendly ubytování. Tam jsme si trochu oddychli a v podvečer jsme vyrazili už jen na lehkou procházku po okolí. 

2. den: Jasmund National Park

Krásná přírodní rezervace se nachází na severní části ostrova a je nejspíš tím hlavním lákadlem. Celou Rujánu přejedete autem asi za hodinu, takže ať už se ubytujete kdekoliv, park je snadno dostupná záležitost. Zaparkovali jsme na velkém (a také placeném) parkovišti u vesnice Hagen a pak se jsme se vydali okružní trasou po parku. Cesta většinou vede člověkem nedotčeným bukovým hvozdem s mokřady a jezírky, takže i v parném dni se tu ideálně zchladíte. Právě tyto lesy jsou jedním z důvodů, proč je toto území zapsáno v seznamu UNESCO. Určitě se vydejte až k pobřeží, které zase lemují nádherné útesy z bílých křídovcových skal. Se psem můžete zavítat i do návštěvnického centra s možnostmi občerstvení či nákupu suvenýrů, ale sami jsme téhle možnosti nevyužili, protože jsme měli svačinu s sebou. V parku jsme strávili celý den, takže už nám pak zbyl čas jen na odpočinek.

3. den: město Binz

Přepadla nás líná dovolenková nálada, takže jsme vyrazili na prohlídku přímořského města Binz, jehož hlavní dominantou je promenáda zakončená molem Seebrücke Ostseebad. Promenáda vede však po asfaltové cestě, na níž nenajdete moc stinných ploch, takže se moc nehodí pro návštěvu se čtyřnožcem během tropických dní, ale je to super varianta pro dny, kdy vyloženě nepraží a chcete si trochu odpočinout nebo nemáte jiný aktivní plán. Podél cesty najdete spoustu restaurací a kavárniček se zahrádkami, kam smí i psi. Oproti tomu na hlavní pláž u mola nemají psi pobyt povolen, takže popojděte trochu dál směrem k přístavu Sassnitz, kde najdete psích pláží hned několik. Nebojte, vše je dobře značeno, takže se nedopatřením do křížku se zákonem nedostanete, jen cedule raději respektujte, ať se vyhnete zbytečným pokutám a nepříjemnostem. 

4. den: Sellin

Když si dáte do vyhledávače “Rujána”, v obrázcích se vám kromě křidovcových skal většinou zobrazí záběry pláží s vyplétanými odpočívadly typickými pro rujánské větrné pláže. Kromě toho v nich často najdete romantická dřevěná mola. A právě obě tyto záležitosti najdete na plážích v Sellinu, kam jsme vyrazili za koupáním. Pozor, pro psy je hlavní pláž vyhrazena jen částečně a na tu psí část vás opět upozorní cedule. Narazíte tu na poměrně dost dalších pejskařů, ovšem u nás vše proběhlo naprosto bez psích konfliktů, protože mají všichni psa většinou na vodítku. Kromě psů stojí za zmínku ještě jedna věc, na kterou jsme přišli až na místě: psí pláže jsou většinou společné s těmi nudistickými, což by pro někoho nemuselo být komfortní, proto na to raději upozorním.

5. den: cesta zpět se zastávkou v Zoo Eberswalde

Nastal čas návratu domů, ač se nám z tohoto odpočinkového výletu moc nechtělo. Poslední den neměl být zas tak parný, ubytování jsme měli opustit až do 11 hodin, a tak jsme si vymysleli ještě jednu mezizastávku na cestě domů, abychom si odpočinuli, vyvenčili psa a zlepšili náladu před návratem do reality. Zvolíte-li trasu, která vede po okolí Berlína, budete mít asi v půlce cesty možnost zastavit se v městečku Eberswalde a jejich příjemné Zoo, kam mohou i psi. Ta je umístěna do krásného lesoparku a trasa vede snad celou dobu stinnými stezkami, takže byla pro chlupáče naprosto komfortní. Strávili jsme tam asi dvě hodiny a můžeme tuhle návštěvu vřele doporučit. Pak už jsme opět nasedli do auta, čekala nás už jen asi 4 hodinová cesta v podvečerních hodinách, takže jsme dorazili domů relativně odpočatí.

Co jsme si zabalili s sebou?

Cestování se psem zkrátka není problém, jen vyžaduje podrobnější plánování, aby byla naše společná dovolená radost, ne trápení (pro kohokoliv z nás). Samozřejmě je potřeba z vaší strany udělat pár ústupků, hlavně s ohledem na teplé letní počasí, ale věříme, že to stojí za to. A pokud byste potřebovali pár tipů, co si v létě zabalit s sebou, tady jsou:

 

Haftěrkou otřete psa po koupání nebo když se někde zamaže, ale také ji můžete využít jako chladicí podložku, když nemáte přístup k vodě. Pogumované botičky Protector psům nasazujeme, pokud narazíme na trasu, která vede přes rozpálený asfalt nebo ostré kamínky. A lékárničku se hodí mít s sebou vždycky, jak se říká, pro strýčka příhodu.

 

Když vyrážíme na nějakou túru, je třeba psa pořádně zavodnit předem. Abychom chlupáče přemluvili k vypití vody, ochutíme mu ji kapsičkou Duck energy a před velmi náročnou trasou můžeme přidat i energetický nápoj Mamut Pre-run (případně recovery po návratu). Máme je i v praktických baleních vhodných na cesty! Vodu vezměte určitě i s sebou, naše praktická miska je skladná a v batohu si ji sotva povšimnete, proto nebude překážet, než čas od času chlupáčovi vodu nabídnete. 

Loype - Hub Jizerky
Løype | Hub Jizerky Smržovka

Na Planinách 1212,
Smržovka

Po - Pá:

So:

Ne a st. svátky:

8.00 - 16.00

zavřeno

zavřeno

Loype - Dog store & café
Løype | Dog store & café Praha

Budečská 14,
Praha 2

Po - Pá:

So:

Ne a st. svátky:

11.00 - 19.00

10.00 - 16.00

zavřeno

Česká značka

Nejdřív jsme na to byli jen dva s našimi psy. Teď už nás je v Loype víc (a psů taky), ale stále pracujeme v malém kolektivu v zázemí rodinné firmy. Všechny naše produkty nejdřív sami odzkoušíme a vyladíme tak, aby přinášely radost dvojnožcům i čtyřnožcům. To stejné platí i pro zboží od našich partnerů ze zahraničí.

Konzultace zdarma

Nejste si jisti výběrem konkrétního produktu nebo velikosti? Zavolejte nám, už jsme za ty roky nasbírali spoustu zkušeností s různými plemeny a velikostmi psů, takže dokážeme leckdy i po telefonu odhadnout, co by mohlo vašemu chlupáčovi sedět. Pošlete nám klidně fotky nebo videa, i na základě těch dokážeme pomoci s výběrem.

Výměna zdarma

Pokud objednaná velikost psovi nesedí, není potřeba hned nasazovat dietku nebo ho dokrmovat zbytky od večeře. Stačí nás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky, abychom se dohodli, jaká velikost bude pro vašeho chlupáče ta pravá. Pak se domluvíme s kurýrem, aby u vás původní zásilku vyzvedl a předal vám novou. Dopravné je na nás, vy se nemusíte o nic starat.

Výhodné doručení

Máme vlastní sklady a díky tomu i přehled o tom, že zboží skladem je opravdu skladem. Snažíme se objednávku expedovat hned, jakmile k nám dorazí, ale upřednostňujeme pečlivou kontrolu produktů před rychlostí odeslání. Pokud by přesto bylo něco v nepořádku nebo psovi zakoupené věci velikostně neseděly, neváhejte se na nás obrátit. Na naší podpoře se domluvíte s někým, kdo rozumí zboží i psům. Telefon vám zvedne člověk, ne robot. Nepadnoucí objednávku pak můžete jednoduše poslat zpět přes zpětnou zásilku.

..
..
..