Loype

Plavání se psem

Už jste se letos koupali? Dáme vám návod, jak se nejen vykoupat, ale jak si s chlupatcem taky pořádně zaplavat. Plavání se psem totiž můžete brát klidně jako samostatnou sportovní disciplínu a skvěle se hodí na letní trénink fyzičky a posílení svalů. Vše nám pověděl Šimon z Běhejsepsem.cz, který má se svými psy už něco naplaváno.

Každý pes umí plavat a zřejmě se neutopí, to tak nějak tušíme a víme všichni. Ale na plavání se dá nahlížet i jinak – suprově se využívá k tréninku a je to dobrý základ pro ostatní sporty, ať už děláte jakýkoliv druh mushingu, agility nebo třeba dogfrisbee. Jde o to nechat psa plavat v kuse klidně i několik minut.

O čem bude řeč?
– Proč plavat se psem
– Jak plavat se psem?
– Co mít za pomůcky?
– Kde plavat?

Šimonova inspirace Norskem

Šimon se se svými psy k plavání dostal náhodou. S chlupatci byl sice každé léto u vody a nějak plavali, házeli hračky a tak. Ale dovolená v Norsku v roce 2012 u známých ho vyvedla z omylu.

Když norští kamarádi, navrhli, že vezmou psy a pojede se plavat k jezeru, Šimon předpokládal, že se prostě vyvalí na břehu a občas se smočí.

Jenže u jezera Norové navlékli svoje psy do plovacích vest, vzali loďku a hodinu kroužili na vodě, psi u toho vesele plavali.

Pak začali vysvětlovat, že to dělají hned ze dvou důvodu:

1. V Norsku nesmějí být psi na volno zhruba od května do září kvůli ovcím. To znamená, že když je potřeba nějak unavit psa, ale nenechat ho běhat na volno, plavání je ideální volba.

2. Na spoustu psů je v létě taky dost vedro, aby byli někde v zápřahu a běhali a tahali. Takže se opět plavání nabízí jako super varianta – pes potrénuje svaly a fyzičku, ale není mu vedro, navíc si odpočine psychicky, protože má pohov od zápřahu a změní aktivitu.

Od té doby Šimon se svými psy od května do srpna prakticky nevylézá z vody a nemůže si to vynachválit – chlupatci mají koncem srpna natrénováno, klidně i na 5km běh v zápřahu, a to levou zadní.

Tak objevili novou tréninkovou metodu.

Plavání versus plavání

Z toho nám vyplývá, že plavání, o kterém je dneska řeč, je plavání v kuse. Není to namočení psa a doplavání pro hračku, to je super na zábavu, ale ne na trénink. Jde o to udržet psa ve vodě několik minut. Ze začátku třeba minutu, když máte natrénováno, je to klidně i několik desítek minut a několik naplavaných kilometrů.

Proč se tedy vrhnout na plavání se psem?

  • Zábava – plavání je super zábava na léto pro vás i psa a nemusíte se potit ve vedru a při běhu.
  • Trénink – a částečně i sport sám o sobě, koneckonců existuje třeba Štěkatlon, kde se v plavání i závodí.
  • Prevence – je to i super prevence zranění u sportovních psů, a to bez ohledu na sport. Ve vodě pes váží míň, voda hezky pěkně nadnáší a tolik nezatěžuje klouby, naopak dostanou zabrat svaly stejně (možná víc) jak při běhu. A pes také zapojí trochu jiné svaly než při běhu.
  • Fyzioterapie – ta jde provádět celý rok, při aquaterapii je pes v napuštěné vaně a chodí po páse proti proudu vody.

4 kroky, jak začít plavat

Pokud máte doma chlupatce, který se bojí vody, nevěšte hlavu. Fakt to jde naučit a strach překonat, jen zvolte ještě pomalejší tempo.

1. Vytvořte jistotu

  • Mělčina – Asi zásadní je začínat na mělčině s postupným přístupem do vody. Pes si ze začátku jen může pobíhat po břehu, házejte mu hračku, hrajte si, ať se s tím vším hezky pěkně seznámí.
  • Vesta – Pořiďte si plovací vestu. Zní to možná zbytečně, ale opak je pravdou, fakt! Vesta dá psovi ve vodě jistotu i v hloubce, pes rychle zjistí, že když ji má na sobě, může vyvěsit nohy a odpočinout si a plavat dál. Jen bacha, možná pak svého chlupatce nedostanete z vody, jak tam bude rád.
  • Zaměstnejte psovi hlavu – Když budete vy sami vystresovaní z toho, co se bude dít, pes to pozná. Berte to jako věc každou jinou, vezměte s sebou hračky (klidně i pamlsky, ale ty se hned rozpustí) nebo jděte i s jinými psy, kteří plavat už umí. Pes toho spoustu odkouká, navíc si ze začátku můžou jen tak hrát na břehu.
  • Fixujte psa na sebe – Naučte ho, aby připlaval vždy k vám, a to hračkou nebo pamlsky.
  • Neřešte to – Vážně z toho nedělejte nic extra, nestresujte sebe ani psa. Když se to napoprvé nepovede, nevadí, příště se zas dostanete o kousek dál. Jako všechny další aktivity se psy, je to o trpělivosti.

2. Choďte do hloubky postupně

Tady přichází vaše chvíle. Šup do plavek a ukažte psovi, že v tom jedete s ním. Do hloubky ho nechte jít postupně, klidně tempo a vrátit se tam, kde stačí. Když u toho bude mít na sobě vestu, máte vyhráno, pes při prvním náznaku hloubky nezpanikaří.

3. Prodlužujte dobu plavání

Už jste ve vodě, už jste v hloubce, teď tam zkuste psa udržet třeba minutu v kuse. Příště to zas natáhněte o kousek déle.

4. Nepřepalte to

Buďte trpěliví. Celkově je netrpělivost problém u spousty psích aktivit. Když to přepálíte, psa to může odrovnat nejen fyzicky, ale i psychicky. Když už vám pes vydrží ve vodě, klidně ho tam nechte třeba jen 5 minut a další den to zkuste znovu a déle.

Když se pes bojí – vemte s sebou parťáka, který už plavat umí, nechte si je hrát, házejte hračky, odměňujte a motivujte. A ono to postupně nějak půjde, uvidíte.

Pomůcky na plavání aneb vesta je skvělá věc

Vesta

Proč si tedy vestu vůbec pořizovat? Máme hned několik důvodů:

  • Bezpečí – I když váš chlupatec umí skvěle plavat a nebojí se, může třeba dostat křeč. V tom případě vás poškrábe a pak taky ztratí jistotu ve vodě.
  • Lepší plavecký styl – Všichni psi umí plavat, ale někteří jsou experti na špatné plavecké styly, třeba moc máchají předními packami, tím si našplouchají vodu na čumák, zakloní se a jdou pod vodu a takhle pořád dokola. To byste toho moc nenatrénovali. Vesta natočí tělo automaticky do správné polohy a jde to pak lépe.
  • Trénink je efektivnější – Pes sice plave pomaleji, ale má větší odpor, tím větší zápřah.
  • Pohodlí – Vesta má nahoře rukojeť, za kterou psa můžete vytáhnout třeba nahoru na loď, ale taky něžně odstrčit, když se rozhodne plavat vaším směrem a samou láskou vás přitopit. Jo a pro vodáky je super – při sjezdu jezu se pes dobře drží v lodi.
  • Nevýhoda – abychom byli fér – ta rukojeť je super i na zachycení vlasců. Takže když se váš chlupáč neohroženě vrhne za kachnou a vezme to skrz nahozené pruty, vezme s sebou i vlasce, a to (máme ozkoušeno) se rybářům fakt nelíbí.

Vesta otázky a odpovědi

Jak by vesta měla sedět? Neměla by pokrývat celá záda, ideálně by měla sahat tak do dvou třetin zad. Kdyby byla větší, pes by z ní vypadával, a to by mu na jistotě moc nedodalo. Bacha, velikost neodpovídá velikosti postrojů, vesta je spíš menší.

Jak vestu oblékat? Navlékáte ji zvrchu a dole ji zapnete na přezky.

Musí být vesta jedině Non-stop? Teoreticky nemusí, ale Šimon přiznává, že s jinými vestami moc zkušenost nemá a že ta od Non-stop opravdu vyhovuje. Jen by tedy nedoporučil ty úplně levné. Non-stop vesta má plovací elementy od jachtařské značky Helly Hansen, které jsou umístěné nahoře a dole na vestě, takže psa dobře vyvažují. Nějaké levnější vesty mají elementy na boku, takže psa zbytečně naklánějí ze strany na stranu.

Jak je to s nosností? Tou se nenechte zmást, vesta unese více, než tabulka udává, to má Šimon ozkoušeno.

Může vestu někde vyzkoušet? No jasně, buď tady u nás v Løype v Praze, nebo taky na Smržovce v Jizerkách.

Další pomůcky, co se budou hodit

  • Člun nebo paddle board – jestli to s plavacíma tréninkama myslíte vážně a chcete strávit celé léto někde u vody a ve vodě, pořiďte si nebo půjčte člun. Nechcem vás podceňovat, ale pro člověka je celkem náročné uplavat 1 km v kuse, pro trénovaněnjšího psa až tolik ne. Člun vám tak dovolí být se psem ve vodě daleko déle.
  • Neopren – Třeba v Decathlonu mají neoprenová trika a ty jsou super. Když totiž chlupatci občas omylem škrábnou, neopren vás zachrání. Jen pozor, triatlonové neopreny jsou slabé a pes je drápkem hned protrhne.
  • Hračky – Pamlsky se hned nacucají a rozpustí, tak jako odměnu vemte nějakou hračku, co plave. My zbožňujem hračku WestPaw . Plavou, do toho i skáčou a jdou dát do myčky, takže je využijete i jinde. Joa jsou eko!

Jde se trénovat!

Plavání jste naučili, potrénovali a teď se do toho můžete opřít. Jak jsme už říkali, plavací trénink se vám bude hodit ke všem možným aktivitámcanicross, koloběžka, agility nebo i dogtrekking. Pes se nasvalí, získá fyzičku, ale neztratí motivaci tím, že byste s ním dělali pořád to samé.

Nezapomeňte taky, že důležité je plavat v kuse. Házení a přinášení hračky je pouze intervalová záležitost a jako trénink to není vůbec efektivní. Začněte klidně minutou a postupně přidávejte trénink po tréninku. Postupně se dostanete až na desítky minut nebo třeba hodinu v kuse (ale to s trénovanějšíma chlupatcema a až koncem léta).

Taky si dejte bacha na teplotu. Nezná se to, ale pes se může při plavání přehřát. Tělo má sice namočené, ale na hlavu mu pere sluníčko, tak to mějte na paměti.

Super taky je, že psi díky plavání hubnou, ale zároveň nabírají svaly.

Tak hurá k vodě!

Loype - Hub Jizerky
Løype | Hub Jizerky Smržovka

Na Planinách 1212,
Smržovka

Po - Pá:

So:

Ne a st. svátky:

8.00 - 16.00

zavřeno

zavřeno

Loype - Dog store & café
Løype | Dog store & café Praha

Budečská 14,
Praha 2

Po - Pá:

So:

Ne a st. svátky:

11.00 - 19.00

10.00 - 16.00

zavřeno

Česká značka

Nejdřív jsme na to byli jen dva s našimi psy. Teď už nás je v Loype víc (a psů taky), ale stále pracujeme v malém kolektivu v zázemí rodinné firmy. Všechny naše produkty nejdřív sami odzkoušíme a vyladíme tak, aby přinášely radost dvojnožcům i čtyřnožcům. To stejné platí i pro zboží od našich partnerů ze zahraničí.

Konzultace zdarma

Nejste si jisti výběrem konkrétního produktu nebo velikosti? Zavolejte nám, už jsme za ty roky nasbírali spoustu zkušeností s různými plemeny a velikostmi psů, takže dokážeme leckdy i po telefonu odhadnout, co by mohlo vašemu chlupáčovi sedět. Pošlete nám klidně fotky nebo videa, i na základě těch dokážeme pomoci s výběrem.

Výměna zdarma

Pokud objednaná velikost psovi nesedí, není potřeba hned nasazovat dietku nebo ho dokrmovat zbytky od večeře. Stačí nás kontaktovat e-mailem nebo telefonicky, abychom se dohodli, jaká velikost bude pro vašeho chlupáče ta pravá. Pak se domluvíme s kurýrem, aby u vás původní zásilku vyzvedl a předal vám novou. Dopravné je na nás, vy se nemusíte o nic starat.

Výhodné doručení

Máme vlastní sklady a díky tomu i přehled o tom, že zboží skladem je opravdu skladem. Snažíme se objednávku expedovat hned, jakmile k nám dorazí, ale upřednostňujeme pečlivou kontrolu produktů před rychlostí odeslání. Pokud by přesto bylo něco v nepořádku nebo psovi zakoupené věci velikostně neseděly, neváhejte se na nás obrátit. Na naší podpoře se domluvíte s někým, kdo rozumí zboží i psům. Telefon vám zvedne člověk, ne robot. Nepadnoucí objednávku pak můžete jednoduše poslat zpět přes zpětnou zásilku.

..
..
..